U zimskim mesecima mnogi od nas odu makar jednom u neki od ski centara kako bi uživali u prirodi i zimskim sportovima. Za bezbrižan boravak u zimskom periodu pored kvalitetne ski opreme, sanki, tople i nepromočive garderobe, svakako da treba voditi računa i o prevenciji mogućih zdravstvenih problema.

Apoteka24 vam nudi nekoliko saveta kako da se što bolje pripremite za zimovanje i izbegnete korišćenje lekova.

Pošto se najveći broj nas na zimovanju skija ili sanka, da bi se izbeglo pregrevanje a potom i prehlada, potrebno je slojevito se i lagano obući. Naša preporuka je aktivni veš uz kombinaciju toplih dukseva, jakni, pantalona od savremenih vodootpornih materijala koji ce sprečiti da se znojite preterano ali i da vam se garderoba natopi snegom.

Ukoliko se ipak desi da se prehladite savetujemo da u svoju ski apoteku spakujete lekove protiv bolova i povišene temperature. Ovi lekovi najčešće su u vidu praškova i septoleta koje sadrže paracetamol, acetisalicilnu kiselinu. Kapi za nos će uvek dobro doći u zimskim danima, a takođe i septolete za bolno grlo. Ukoliko se javi problem sa kašljem sirupi za iskašljavanje će sigurno pomoći. I pored postojanja brojnih lekova, praškova za ublažavanje temperature, uvek je bolje preventivno uzimati lekove na biljnoj bazi kao i prirodne preparate u vidu meda, čajeva, propolis kapi. Toplomer poneti za svaki slučaj, da ne bi po ski centru jurili za ambulantom i apotekom. Uvek je najbolje imati toplomer uz sebe. Antibiotike ne savetujemo da nosite na svoju ruku. Ako imate vremena najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom, mada je i to rizično jer lekar ne zna kakav bi problem mogao nastati unapred.

Zbog vetra, hladnoće jakog UV zračenja i konstantnog boravka u prirodi, može vam se desiti da koža lica postane osetljiva, a propratne pojave su crvenilo, svrab i pojava lišajeva. Da bi to sprečili uvek na skijanje ponesite kremu sa zaštitnim faktorom, kožu redovno čistite losionima koji hidriraju i hrane kožu. Da ne bi favorizovali jedne preparate u odnosu na druge, najbolje je da sami isprobate i upotrebite onaj koji vam najviše odgovara. Neki bolje reaguju na brendirane preparate za zaštitu lica kože, dok drugi više vole prirodne meleme koji sadrže UV faktor. Zbog moguće pojave alergijskih reakcija na hladnoću, ponesite za svaki slučaj i neki lek koji bi vam dobro došao u ovoj situaciji.

Kada već govorimo o osetljivoj koži lica tokom zime, ne treba zaboraviti na negu usana. One mogu biti posebno osetljive pa ih je potrebno dodatno zaštiti. Kao i u prethodnom slučaju, ne mora da znači da će vašim usnama jedino odgovarati brendirane kreme. Na tržistu postoje razni preparati za zaštitu usana pa je na vama da isprobate i odaberete onaj koji vam najviše odgovara. Ono što mi možemo da preporučimo je da izbegavate preparate koje morate neprekidno nanositi i čije efekte ne vidite. Tanak sloj meda tokom noći, i vaše usne su spremne za novi zimski dan.

Mnogi ljudi su osetljivi na promenu mesta boravka i to se odražava na njihovu probavu. Neki od probiotika uvek dobro dođu, bilo da imate problem ili ne. Dobro ih je uzimati i prevencije radi kako bi se predupredile neželjene situacije.

Ono što niko ne želi da mu se dogodi na skijanju a to je povreda. Prevencija je uvek najbitnija a odnosi se na fizičku pripremu pre odlaska na skijanje i zagrevanje pre samog skijanja. Iako većini zagrevanje predstavlja gubljenje vremena, oni koji su makar jednom imali problem sa tetivama, ligamentima, zglobovima, kolenima, znaju koliko je to bitno. Neka vas ne mrzi da se makar petnaestak minuta razgibate i pripremite mišiće i zglovobe za napor. Za prevenciju ali i ako nastane povreda, dobro je uzimati preparate na bazi magnezijuma koji ce opustiti mišiće i eliminisati grčeve. Ukoliko se povreda ipak desi imajte uz sebe gel za ublažavanje otoka i bolova u zglobovima. Takođe je dobro da uvek uz sebe imate i dodatke ishrani koji će nadoknaditi gubitak vitamina i minerala tokom napora prilikom skijanja i bordanja.

Na kraju, osetljivost očiju vam se možda može učiniti kao nebitan detalj, ali oni koji imaju problem dobro znaju koliko je bitno eliminisati bilo koji problem ovog tipa. Suzenje očiju na hladnoći nastaje zbog hladnoće, a peckanje i crvenilo se mogu pojaviti kao propratni efekti. Upotreba kapi za oči ce sprečiti ovakve neprijatnosti, a naočare za skijanje ce dodatno zaštiti oči od vetra i hladnoće i doprineti da lepše izgledate na ski stazi.