Ključni moment prilikom izbora kozmetike za negu lica i tela je upoznavanje sa deklaracijom. Osim što čitamo deklaraciju moramo znati šta koji sastojak predstavlja, da li je štetan, da li je potreban našoj koži, da li će izazvati neku reakciju. Iako su najbolji proizvodi obično kombinacija prirodnih sastojaka i savremenih formula dobijenih najnovijom tehnologijom, hemija koja čini da jedan proizvod ima magično dejstvo za našu kožu nije tako komplikovana kako deluje na prvi pogled. Beskrajna lista raznih hemijskih sastojaka može postati laka za čitanje ukoliko se malo potrudite da usvojite rečnik lepote. Za vas smo pripremili listu najčešćih termina i sastojaka koji čine farmaceutske proizvode i eliksire poznatih svetskih brendova.

Amino-kiseline su korisne kiseline koje se dodaju preparatima za negu kože putem prirodnih sastojaka kao što su matični mleč i fermentisana soja. Amino-kiseline, uključujuci L-Tirosine, glicerin, predstavljaju osnovu izgradnje kože i pomažu proizvodnju kolagena i elastina zbog kojih naša koža izgleda mlađe.

Plava svetlost je svetlost koja se emituje preko mobilnih telefona i ostalih gadžgeta na taj način oštećuje kožu. Slično UV zracima, ovaj tip svetlosti može imati dugorocne negativne efekte na teksturu kože. Postoje cak i kreme koje vas mogu zaštiti od ove vrste svetlosti.

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u koži i ostalim vezivnim tkivima. Ovo je supstanca koja čini da naša koža izgleda jedro i nežno. Kako starimo, naše telo proizvodi sve manje kolagena zbog cega je neophodno da koristimo anti-aging preparate za negu kože obogaćene kolagen stimulatorima kao što je cichoric kiselina.

Elastin zajedno sa kolagenom je jedan od glavnih faktora za meku, nežnu i zategnutu kožu. Ovaj protein formira primarno elasticno vezivno tkivo u koži. Kako starimo, proizvodnja elestina počinje da opada što uslovljava opuštanje kože. Biranjem proizvoda koji pomažu proizvodnju elastina, kao što su oni koji sadrže amino-kiseline, gubitak elastičnosti i naborane kože ce biti prošlost.

Emolient je bilo koji sastojak koji ima kvalitet i sposobnost da smekša kožu. Najefikasniji su emolienti koji u osnovi imaju biljnu bazu kao što su bademovo i jojoba ulje, ulje dobijeno od povrća.

Ehinacea Purpura je biljka sa visokom koncentracijom antioksidant cichoric kiseline koja pomaže proizvodnju kolagena i doprinosi toniranju kože. Doprinosi osetljivoj, oštećenoj i aknama sklonoj koži.

Eksfolitacija predstavlja uklanjanje mrtvog dela ćelija i najzaslužnija je za mlad, osvežen i lep izgled kože. Uklanjanje mrtvih slojeva kože i slodobnih radikala glavna su prevencija protiv oštećenja, akni, zapaljenskih procesa i umornog izgleda kože.

Enzimi su prirodne komponente u našem telu koje pomažu varenje hrane. U smislu kože, enzimi razbijaju kolagen i vode do stvaranja bora i tanjenja kože. Srećom, može se usporiti dejstvo enzima na starenje kože, tako što ćete birati formule za negu kože koje sadrže cichoric kiselinu.

Formaldehid je supstanca koja se koristi za očuvanje delova tela ljudi i životinja kako bi se analizirali na časovima biologije. Ova organska supstanca se često dodaje proizvodima za negu kože kako bi pomogla očuvanju sastojaka. Formaldelide je supstanca koja dokazano pospešuje stvaranje kancera. Zato izbegavajte preparate koji sadrže ovu supstancu.

Slobodni radikali su čestice koje mogu oštetiti delove ćelija uključujuci proteine, DNK i ćelijske membrane. Emitovani su od strane supstanci koje se nalaze u vazduhu i koje mi udišemo. Utiču na dugotrajno oštećenje kože ne samo fizičkim oštećenjem ćelija već i usporenjem proizvodnje kolagena. Ključ prevencije izlaganju slobodnim radikalima je biranje preparata koji su bogati antioksidantima, pošto oni neutrališu dejstvo slobodnih radikala.

Hialuronik kiselina se često naziva i prirodnim magnetom za vlažnost kože. Ima sposobnost da zadrži 1000 puta svoju težinu u vodi. To omogućava da vlaga prodre duboko ispod površine kože. Hialuronik kiselina stimuliše proizvodnju kolagena i elastina i antioksidansa, što sve zajedno sprečava starenje kože.

Hipoalergeni predstavljaju supstance koje se nalaze u brojnim proizvodima od onih za negu kože do posteljine za spavanje. Glavna odlika je sprečavanje nastanka bilo kakve alergijske reakcije. Oni koji imaju osetljivu kožu bi trebalo da koriste preparate koja sadrži hipoalergene.

Humektant je supstanca koja ima sposobnost očuvanja i zadržavanja vlažnosti kože. Prirodni humektant kao što su glicerin i med duboko prodiru u kožu sprećavajući dehidraciju, pukotine i piling kože.

Matriksil je sastojak kozmetičkih preparata koji doprinosi umanjenju bora a sadrži peptide koji su poznati po tome što pospešuju stvaranje kolagena i obnavljanje kože.

Non-Comedogenic oznaka na deklaraciji kozmetickih proizvoda se odnosi na specificno delovanje preparata koji ne zatvaraju pore na koži. Primena ovakvih kozmetičkih preparate neće dovesti do mrlja na koži i akni. Svi kozmetički preparati koji ne sadrže ovu oznaku povećavaju nagomilavanje izumrlih celija kože što dovodi do zatvaranja pora, akni i raznih drugih zapaljenja.

Parabeni su hemijske komponente koje se dugo koriste u kosmetičkim preparatima a glavno dejstvo je sprečavanje razvijanja bakterija. Ovi aditivi, koji se najčešće javljaju u formi kiselina, se smatraju ksenoestrogenima, što znači da mogu da dovedu do poremećaja hormona estrogena koji je vezan za reproduktivne probleme pa čak i nastanak kancera na dojci. Kad god ste u mogućnosti, birajte paraben-free preparate za negu kože.

Proform Vitamin C je poznat po svojoj dubokoj penetraciji u kožu. Vitamin C smanjue pojavu pegica, oštećenja nastala sunčanjem i zatamnjenja na koži.

Photo aging – Regularno izlaganje UV zracima kao i plavo svetlo, može usloviti prerano starenje. Poznato kao photo starenje. Ova fraza dolazi od grčke reci phos što znači svetlo, što u bukvalnom prevodu znači svetlosno starenje. Znaci svetlosnog starenja su pojava bora, paučinaste kože, tamnih tačaka, grublje kože i manje definisanih usana.

Propolis je dobro poznat sastojak u mnogim kozmetičkim preparatima. Med je poznat kao jedan od najboljih prirodnih sastojaka koji vlaži kožu i u tom smislu obezbeduje mnoge koristi za kožu. Propolis sa druge strane čini kožu mekšom. Pčele proizvode propolis od pčelinjeg voska kako bi zaštitile košnice. Vekovima je propolis korišćen za umirivanje rana i druge probleme kože.

Matični mleč je proizvod vrednih pčelica koji je takođe poznat kao eliksir mladosti. Matični mleč sadrži 132 kljucna nutritienta koji štite kožu od starenja. Kao i propolis, matični mleč pomaže lečenju upaljenih akni, ožiljaka, posekotina i rana.

Salicilna kliselina je deo mnogih proizvoda za negu kože a služi za piling seborejične kože, akni, psorijaze, bradavica. Kako salicilna kiselina deluje? Salicilna kiselina uklanja odumrli, spoljni sloj kože i otvara pore. Čini takođe da se smanji crvenilo kože i zapaljenje. Ova hemikalija je osnivni sastojak aspirina i cesto se dobija iz kore vrbe a zatim izlaže tretmanu oksidantima kako bi se kreirala kiselina.

Sorbilna kiselina je kalijumom bogat puder i ujedno sastojak mnogih proizvoda za negu kože. Glavno svojstvo je zaštita i ubijanje mikroorganizama koji zatvaraju pore i oštećuju kožu. Ovaj sastojak je na FDA listi bezbednih sastojaka i ne izaziva kancer ili druga ozbiljna oštećenja.

Titanium dioksid predstavlja uobičajeni FDA, odobreni dodatak krema za sunčanje, i prirodno se javlja kao oksid titanijuma. Primarno se koristi kao fizički ili mineralni bloker UV zraka, zbog cega se regularno koristi u zaštitnim kremama za sunčanje. Titanijum dioksid ne zatvara pore i ne izaziva oštećenja kod onih koji imaju osetljivu i aknama sklonu kožu.

Cink oksid je sličan titanium dioksidu, samo što je cink oksid derivat reflektivnih materijala kao što je u ovom slučaju cink. Uobičajeni sastojak krema za sunčanje koji obezbeđuje širok spektar UV zaštite, ne zatvara pore i ne oštećuje osetljivu kožu. Mnoge kreme za sunčanje koriste oba sastojka, i cink oksid i titanijum dioksid kako bi stvorili dodatni sloj zaštite.

Sledeći put kada kupujete preparate za negu kože otvorite ovaj članak za brzo podsećanje šta koji sastojak preparata za negu kože znači. Nadamo se da smo barem malo pomogli u izboru i razjašnjenju termina.